171126

Snart December och jul. Borde vara lag på att ta bort svårigheter, oro och ledsamhet denna tid på året.
Mina egna känslominnen spelar spratt med mig denna tiden varje år. Jag lyckades pricka in besked om behov av IVF, missfall, sjukdomsbesked och operation just precis dessa veckor fast olika år.
Jularna under ”IVF åren” var tuffa.
Julen – barnens högtid. Varenda skyltfönster signalerade om vilka presenter vi skulle köpa till barnen vi inte hade. All reklam i lådan gjorde detsamma. Klädaffärer visade sött hur vi kunde klä våra barn inför julens firande. Allt prat runt omkring om vad som inhandlats till barn och barnbarn. Och sedan julafton….att bevittna hur alla andras barn fick slita upp paket efter paket medan avundsjukan stack som eld i halsen och bitterheten rök ur öronen….
Tro mig, jag vet hur ovanstående låter i era öron. Inte vackert, inget jag är stolt över. Tack o lov så hanterar många i samma situation det annorlunda än jag gjorde. 

Jag gjorde tydligt ett fel och ett rätt under ”IVF åren”.
Fel var att jag höll tyst. Ville inte skamset erkänna att jag inte kunde få barn. Att min kropp inte fungerade som den skulle. Att hålla fasaden utåt dränerade mig på energi. Och till ingen nytta. Alla hade förstått! Att sedan spräcka bubblan och tala om det som pågick var så förlösande. Energin kunde nu riktas på rätt sak.

Rätt var att jag var envis som synden. Jag hade satt mitt mål. Jag SKULLE ha barn. Tåget rullade tills dess att jag var där. Oavsett pris. Målbilden var glasklar och jag tappade aldrig fokus.

Nu är det jul igen (som visan lyder). Nu har jag klädkammare full med julklappar och paket (slog till med två födelsedagar för barnen samma vecka som jul o nyår). Njuter av att gå och kika i skyltfönster och få i ordning logistiken av släktbesöken över julen då alla ska få träffa mina finklädda barn (känn ironin nu…).
Men i alla fall…jag njuter av stunden. Av stressen. Av min familj. Av alla paket o av all mat. Av pengabristen efter alla inköp. Av förväntningar hos barnen. Förväntningar som både införlivas och som inte gör det. Av ärlig besvikelse för ”fel” paket samt glädje över de ”rätta”. Att få lära våra barn om det underbara i att ge som är så mycket härligare än att få. Fastän att jag vet att de kommer vara svårövertalade på just den punkten. Men jag njuter av att ha barn att uppfostra.

Herregud så tacksam jag är över våra två barn.

Idag har vart 10:e par behov av assisterad befruktning och ännu fler kämpar med ofrivillig barnlöshet. En kamp som alla drabbade hanterar på sitt sätt. Alla på olika vis.

För att nu rikta GO LIFE’s ljus mot detta område skänks idag 5000kr till Patientföreningen Barnlängtan och 5000kr till forskning mot ofrivillig barnlöshet vid Sahlgrens Universitetssjukhus.

Kan glädjande meddela att GO LIFE nu skänkt 1 308 060 kr till livsviktig forskning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s