160118

Hjärnfondens stipendiefest 2016

Innan ni börjar läsa ska ni ta till er att ert engagemang gör skillnad. Jag blev väldigt varse om detta i går kväll.

Där satt jag igår. I ett rum med ca 70 personer. Unga forskare, erfarna forskare, sekreterare och ordförande i Nobelkomiteen, Hjärnfondens medarbetare och så vi – tre stycken givare. Vilket sällskap!
Förutom mingel o mat blev vi bjudna på intressanta föreläsningar från de forskare som fått anslag ur fonden. Det arbete de bedriver. De upptäckter de gör (det ena mer fantastiskt än det andra) och hur de använder pengarna till forskning som räddar, förlänger och förenklar liv.
Att få höra och se att dessa pengar kommer dit de behövs och allas arbete eller välvilja att skänka pengar gör nytta. Kändes gott att se. 

Hjärnfondens tf generaldirektör omnämnde mig och GO LIFE i sitt inledningstal vilket värmde mig mycket.

Under kvällen fick vi höra om sambandet mellan kreativitet o schizofreni och hjärnans påverkan av en ”vanlig” inflammation/infektion, om Hortons huvudvärk och det bot/lindring man söker mot det samt om den åldrande hjärnan och varför uttrycket ”sur gubbe” faktiskt är rättfärdigat.
Vi fick även lyssna till hur urvalet av en Nobelpristagare går till från en som själv sitter med i komiteen. Allt från nominering till granskning till själva kontakten av personen. Man förstår verkligen vilken tyngd detta pris har i denna världen.
Min bordsherre var barnläkare och hade arbetat med nobelpristagaren 2010 Robert Edwards (som fick för möjligheten av användandet av IVF) och han hade själv varit med i Nobelförsamlingen 18 år. För mig var det oerhört spännande att prata med honom om mina egna erfarenheter.

Kvällens absoluta höjdpunkt var att få lyssna till Torsten Wiezel. Nobelpristagare i medicin och fysiologi 1981. En man på 91 år som bara med sin närvaro gav rummet energi. Att vara så viral, energisk, ödmjuk, levnadsglad, humoristisk och erfaren. Rektor på Harvard, rektor på Rockefeller univetsity och nobelpristagare på CV:t. Hatten av…lite starstruck blev jag allt.

 

Och att bli omnämnd i inledningstalet av tf generalsekreterare Anna Hemlin värmde gott.

Jag vill i alla fall att ni som följer mig här och köper armband ska veta att vårt arbete och engagemang ger resultat. Fantastisk forskning som räddar liv.

Kvällen avslutade jag och maken med en drink på Riche. Så nu har även Anders Timell ett GO LIFE armband….

Ta hand om er!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s